fbpx

Dierenvoedsel​bank: hoe werkt het ?

De dierenvoedselbank is er voor mensen, die een huisdier hebben en financieel in een moeilijke situatie terecht zijn gekomen. Het doel is om er voor te zorgen dat de baasjes en hun huisdier(en) samen kunnen blijven, door hulp aan te bieden op vlak van voeding en materiaal.

Wekelijks mogen leden van onze voedselbank naar ons toekomen voor een voedselpakket voor hun huisdier. Een voedselpakket bestaat uit een pot droogvoer (naargelang beschikbaarheid ook natvoer, snoep, diepvriesvoer of andere extra’s). Alle voedseldonaties die wij krijgen, worden eerlijk verdeeld over de honden en katten waar wij mede zorg voor dragen.

Wanneer u materiaal hebt, dat versleten is (hals- en leibanden, manden, dekens, kussens, eet- en drinkbakken of kattenbakken), helpen wij u voor zover mogelijk om dit gratis te vervangen.

Met onze dierenvoedselbank te Gent, sluiten wij ons aan bij het netwerk van Poezewoef vzw.

Regio

Onze dierenvoedselbank biedt momenteel steun aan bewoners van Gent en deelgemeenten, en van aangrenzende gemeentes.

9000 t.e.m. 9052 Gent (incl. alle deelgemeenten)
9060 Zelzate
9070 Destelbergen
9080 Lochristi
9090 Melle
9185 Wachtebeke
9800 Deinze
9820 Merelbeke
9830 en 9831 Sint-Martens-Latem
9840 De Pinte
9850 Nevele
9920 en 9921 Lovendegem
9940 Evergem

Inschrijven

Via het inschrijvingsformulier, facebook, mail of telefonisch (zie Contact).

Waar en wanneer ?

Onze dierenvoedselbank bevindt zich op
Liverpoolstraat 1 9000 GENT

Bedelingsmomenten vinden wekelijks plaats op
zaterdag van 11u tot 13u

Mensen- en dierenwelzijn: huisregels

1. Het welzijn van onze huisdieren staat op de eerste plaats. Wij zijn er om u daarbij te helpen. Eerlijkheid en openheid zijn essentieel.

2. Het doel van de dierenvoedselbank is om mensen te ondersteunen in de verzorging van huisdieren die zij reeds hebben. Het is niet toegelaten om bijkomende dieren aan te schaffen. U neemt dan immers bewust een extra dier in huis, waar u de zorg niet voor kunt dragen. In geval van aankoop of adoptie van een dier, geeft u bovendien geld uit dat u aan voeding voor uw bestaande huisdier had kunnen spenderen.

3. Wij verwachten van onze leden een respectvolle en dankbare houding naar ons toe. Wij zijn geen overheidsinstantie maar een groepje normale burgers, die helemaal vrijwillig en uit eigen initiatief een dierenvoedselbank uit de grond gestampt heeft. Dit is niet onze job. Wij hebben geen enkele verplichting om dit te doen en zijn dan ook niemand iets verschuldigd. Wij kiezen er voor om deze dienst aan te bieden omdat we het belangrijk vinden dat baasjes voor hun huisdieren kunnen blijven zorgen in moeilijke tijden. Maar de ondersteuning die wij aanbieden is niet iets waar wie dan ook “recht op heeft”.

4. Wij zijn er om u te ondersteunen, niet om de volledige verantwoordelijkheid over uw huisdieren op ons te nemen. U kunt voeding krijgen voor maximaal 4 dieren van dezelfde soort (hond/kat).

5. Enkel leden van de dierenvoedselbank kunnen gratis voedselpakketten verkrijgen. Lidmaatschap is voor baasjes uit Gent en buurgemeenten, die tijdelijk of langdurig in financiële moeilijkheden verkeren (geholpen worden door het OCMW, het CAW of een schuldbemiddelaar, laag pensioen, hoge medische kosten, etc.). Inschrijven is gratis en verplicht. Dit kan via het inschrijvingsformulier, facebook, mail of telefonisch.

6. Voedselpakketten worden verdeeld in plastic potten met deksels. Deze worden u geleend maar blijven eigendom van de dierenvoedselbank. Wij vragen 1€ waarborg per pot. Breng uw lege pot en deksel afgewassen terug naar de volgende bedeling en ruil ze in voor een volle, of krijg uw waarborg terug wanneer u geen voedselpakketten meer nodig hebt. U kunt nooit meer volle potten mee krijgen dat dat u er lege en propere inlevert. Het inleveren van vuile potten geeft gevolg aan schorsing.

7. Iedere hond of kat die u bij ons inschrijft, dient in orde te zijn volgens de wettelijke bepalingen betreffende chip, registratie en castratie/sterilisatie. U dient dit te bewijzen door het gezondheidsboekje of Europees paspoort van uw hond of kat voor te leggen. Wat zegt de wet? Zie de info over castratie/sterilisatie van katten, over identificatie en registratie van katten en over identificatie en registratie van honden.

8. Het is niet toegestaan om ook bij andere dierenvoedselbanken voeding af te halen.

9. Het is verboden om de gekregen voeding door te verkopen of door te geven aan derden die wel of niet in aanmerking komen.

10. Onze dierenvoedselbank is geen plaats voor racistische-, discriminerende-, agressieve en roddelpraktijken. Zowel de leden als de vrijwilligers, het bestuur en de dieren dienen met respect behandeld te worden.

11. Het bedrieglijk aanschaffen van of in aanmerking komen voor de bedeling leidt tot permanente schorsing.

12. Inbreuken op de huisregels leiden tot permanente schorsing.