Check je chip
Lees jij ook zo vaak “hond gevonden, chip gegevens niet correct” ? Denk je dan, net als wij: “hoe kan dat toch ?” Waarom wordt dat niet vaker gecontroleerd ? Waarom gaat dat zo makkelijk fout ?Niet helemaal onlogisch. Door alle drukte die een verhuizing met zich meebrengt, denk je natuurlijk wel aan het huisdier zelf maar misschien niet direct aan de chip. Door omstandigheden krijg je een nieuw telefoonnummer, dat brengt ook weer gedoe met zich mee. Wie denkt er dan ook nog eens aan DogID ?
En zolang je zelf naar de dierenarts gaat, weet ook die niet dat je verhuisd bent. Toch is het oh zo belangrijk ! Want ook een hond die niet wegloopt kan in de problemen geraken, bijvoorbeeld bij een auto-ongeluk, een inbraak, een overval op straat, paniek, enz.
Daarom kan je bij ons je chipgegevens laten checken ! En wij kunnen je helpen (niet zelf aanpassen) om de gegevens te corrigeren indien nodig.
Houd onze kalender op de website en op facebook in de gaten om de data en locaties van onze Check je chip acties te weten te komen.
Breng het paspoort van de hond mee, en wij checken (voor een vrijwillige bijdrage) de gegevens bij DogID.
STOPGEZET
In februari 2020, hebben wij DogID gecontacteerd met de vraag om ons Check je Chip project te ondersteunen, door ons beperkte en voorwaardelijke toegang te geven tot het aanpassen van foutieve gegevens. DogID heeft de vraag doorgespeeld naar Dierenwelzijn.Dierenwelzijn heeft ons in maart 2020, geantwoord: “We hebben sympathie voor uw actie maar kunnen niet ingaan op uw vraag.”
In mei 2021, werden alle gegevens op DogID vertrouwelijk gemaakt, wat het terugvinden van baasjes bemoeilijkt tenzij en totdat deze hun identiteitskaart koppelen aan hun huisdier én de gegevens openbaar maken.
In dezelfde periode, kondigde Dierenwelzijn zijn eigen controle-acties aan… met de naam “Check je Chip”.
Aan de ene kant, zijn we blij dat Check je Chip in de smaak is gevallen van Dierenwelzijn. Aan de andere kant, betreuren we dat het zó in de smaak is gevallen, dat ze er zich zelfs de naam van toegeëigend hebben.
Enerzijds, vinden we het jammer dat we op deze manier feitelijk buiten spel van ons eigen project zijn gezet. Anderzijds, zijn wij er ons natuurlijk van bewust dat Dierenwelzijn over veel meer middelen beschikt om het succesvol uit te voeren.
Met een dubbel gevoel, leggen we er ons bij neer en zetten we een punt achter ons project.